OZ Náručie: SÚRODENECTVO

27.9.2024
·
N. Menkynová, J. Šulejová

Myšlienky z najnovšieho podcastu pre OZ Náručie, spolu so zakladateľkou Jarkou Šulejovou, kde v poslednej dobe oslovujeme témy RODIČOVSTVA…

Tentokrát o SÚRODENCOCH…

〰️ Reálny konflikt medzi súrodencami neexistuje. Ak sa tam deje konflikt, je prenesený z úrovne rodičov.
〰️ Súrodenci sú “svorka”. Vo svorke sa deti učia hranice voči svetu, len sa to deje bezpečnejšie (aj keď častokrát hrozivo na pohľad.)
〰️ Nie je jedno, KEDY kto zo súrodencov do rodiny vkročil. Každého rola a úloha v rodine je špecifická. Uznať individuálne vynimočnosť každého z detí vo svorke je výzvou pre rodičov.
〰️ Na druhej strane nie je možné sa úplne vyhnúť konkurenčnosti medzi súrodencami. Najstarší podvedomo očakáva uznanie, “otvoril dvere”, vytvoril rodinu. Naopak najmladší sa často označuje ako “ten, ktorý vzťahy v celej rodine vyvažuje”.
〰️ Ako rodičia nedokážeme mať všetky naše deti rovnako radi. Nemyslím tým množstvo lásky, skôr formu a spôsob. Vo vzťahu rodič/dieťa sú rôzne etapy, rôzne formy blízkosti.
〰️ Nie každá konfliktná situácia medzi súrodencami potrebuje intervenciu rodiča! Nemusime vždy VYCHOVÁVAŤ!
〰️ V konfliktoch je často zmysluplnejšie nedávať jednému za pravdu. Naopak, skôr popísať, čo vnímame/vidíme/cítime. Rodičovské postavenie - “Som sprievodca, nie rozhodca.”

V podcaste ďalej hovorím o emóciach a forme práce s nimi…

Ďakujem, že nás počúvate!
Pripravované s láskou, nina🤍