Danica Polčíková Obonová: Obmedzenia sú často len v našich hlavách

10.11.2020
·
Nina Menkynová
Danicka je žena, ktorú som nikdy nevidela bez úsmevu. Nech sa dialo čokoľvek, vždy je jej úsmev široký, ženský, úprimný.. A naviac - dávajúci a spájajúci..

‍Neobišla ju ani tá najťažšia zdravotná diagnóza. Málokto tuší, že cvičí yogu s tak vážnymi telesnými obmedzeniami..
Napriek tomu! Stačí pozrieť na jej fotky. Je nádherná, navonok, ale najmä tým, čo z nej žiari.
Pre mňa osobne je doslovným symbolom bojovníka.
Hrdá svojou vnútornou silou. Vzpriamená a pokorná zároveň. Sústredená na daný moment a v ňom nebojácna. Prijímajúca, ale zároveň preberajúca plnú zodpovednosť. Inšpirujúca..

- Written by Nina

OBMEDZENIA?! Sú často len v našich hlavách!

Ísť ďalej v živote je už moja tretia šanca. Vtedy, za oknami nemocnice, som urobila zásadné rozhodnutie. Prestala som pozerať späť, hľadať a vyčítať si pochybenia.

Paradoxne i „vďaka“ úrazom i vážnemu ochoreniu som konečne spomalila, začala rešpektovať svoje telo i nové pocity a hľadať spôsob, ako z toho von. Bez podpory najbližších by to nešlo. No to ostatné bolo len a len na mne. Do života mi však zrazu začalo prichádzať všetko, čo som potrebovala.
I JOGA.... dlho som tápala, potila krv na rôznych hodinách, no nechytala som sa. Stretnutie s Ninkou bolo pre mňa takpovediac osudové. Uchvátil ma jej štýl jogy v pohybe. V tom pohybe, ktorý ja tak milujem. Jej zmysel pre detaily, varianty, nekonečné vysvetľovanie, estetično a predovšetkým nefalšovaný ľudský prístup ma vyburcoval k pravidelnejšiemu cvičeniu. Prvá jej pochvala mi vmietla slzy do očí. Stojka i keď s dopomocou znamenala zásadný posun. A naraz to išlo. Už som nehľadala výhovorky. Moje telo prestalo odporovať v návale vnútornej túžby po zdolávaní ásan.
Ukazuje sa, že jogu môže cvičiť široké spektrum ľudí i tí, čo majú zdravotné obmedzenia ako ja. Viem už, že je to cesta dlhá aj bolestivá, ale ten výsledok za to rozhodne stojí!!!!
Liečim sa i cez jogu.
Som šťastná, že som súčasťou jednej úžasnej komunity pod láskavým vedením Ninky Menkynovej.

- Written by Danica